ترویج فرهنگ حجاب
معلم حماسه ساز ،ویژگی ها ووظایف
فرهنگی- ادبی
شنبه 23 شهريور 1392برچسب:, :: 7:12 ::  نويسنده : زرین

 

 

مقدمه :

از آنجائيكه زن بودن يك مسئوليت است نقش او وراي زن سنتي و زن متجدد است او شخصيت والاي ديگري بنام زن مسلمان دارد كه بر اين دو مي خروشد و از افق ايندو فراتر مي رود پس در اولين مرحله او بايد خودش را بشناسد و به زن بودنش افتخارنمايد او بايد آگاه باشد  كه جامعه از زن مسلمان حجاب و تقوي مي خواهد نه زيبايي ، عفت و شرم مي خواهد نه قامت ، سازندگي مي خواهد نه ويرانگري .

اگر بپذيريم كه اساس و اصل صلاح وفساد انسان و جامعه تربيت است نقش تربيتي زن به تناسب واقعيات روحي وجسمي و موقعيت بيولوژيكي از جايگاه ويژه اي برخوردار است .

اوست كه با حجاب خود تربيت اين ملت و رشد استعدادهاي نهفته در جوانان و حركت اين انقلاب را با قدرت تعديل فكر و انتقال فكر وساختار فكري اسلامي به انجام مي رساند و در نهايت بايد يكي از دو راه را براي تربيت نسل آينده طي كند ، يا تربيت افرادي چون حضرت حسين (ع) براي انقلاب خون و قيام و با تربيت افرادي چون زينت (س) براي انقلاب پيام. چرا كه هر انقلابي پيامي دارد و محتاج پيام رساني . پيام آور خون حسين زينب (س) مي باشد كه با حجاب و عفاف خود رسالتي چنين عظيم را صادقانه بدوش كشيد .

اگر مي بينيم كه وظيفة‌ « پوشش » به زن اختصاص يافته است از اين جهت است كه ملاك آن مخصوص زن است. زن مظهر جمال و مرد مظهر شيفتگي است . قهراً به زن بايد بگويند خود را در معرض نمايش قرار نده نه به مرد . لهذا با اينكه دستور پوشيدن براي مردان مقرر نشده است ، عملاً مردان پوشيده تر از زنان از منزل  بيرون مي روند ، زيرا تمايل مرد به نگاه كردن و چشم چراني است نه به خودنمائي ، و برعكس تمايل زن بيشتر به خودنمايي است نه چشم چراني . تمايل مرد به چشم چراني بيشتر زن را تحريك به خودنمائي مي كند و تمايل به چشم چراني كمتر در زنان وجود دارد . لهذا مردان كمتر تمايل به خودنمائي دارند .

- معني لغوي حجاب :  « 1- پرده ، ستر    2- نقابي كه زنان چهره ي خود بدان پوشاننده ،  روبنده ، برقع  3- چادري كه زنان سرتاپاي خود را بدان پوشانند » ( معين ، 1371، ج1، ص1340)       

- حجاب در قرآن : « هنگامي كه چيزي از وسايل زندگي را به عنوان عاريت از همسران پيامبر مي خواهيد از پشت پرده بخواهيد كه حجاب براي آن كه دل هاي شما و آن ها پاك و پاكيزه بماند بهتر است . » ( احزاب / 53 )

« در ميان آن دو ( بهشتيان و دوزخيان ) حجابي است و بر اعراف مرداني هستند كه هر يك از آن دو را از چهره شان مي شناسند . » ( اعراف / 46 )

« به مؤمنان بگو چشم هاي خود را ( از نگاه نامحرمان ) فرو گيرند و فروج خود را حفظ كنند اين براي آن ها پاكيزه تر است . خداوند از آن چه انجام مي دهيد آگاه است . » ( نور / 30)

- حدود پوشش در اسلام و قرآن : براساس آيات قرآن زنان بايد تمام بدن خود را به جز صورت و دست ها تا مچ ، از نامحرم بپوشانند و لباس آن ها تحريك كننده نباشد .

« به زنان با ايمان بگو چشم هاي خود را ( از نگاه هوس آلود ) فرو گيرند و دامان خويش را حفظ كنند و زينت خود را – جز آن مقدار كه نمايان است – آشكار ننمايند و ( اطراف ) روسري هاي خود را برسينه ي خود افكنند ( تا گردن و سينه با آن پوشانده شود ) و زينت خود را آشكار نسازند . مگر براي شوهرانشان » ( فاضلي بيارجمندي ، 1381، ص 217 )

« زنان را باكي نيست كه بر پدران و فرزندان و برادرانشان و فرزندان برادران و فرزندان خواهرانشان و زنان مسلمان و كنيزان ملكي ( و غلامان نابالغ بي ريبه ) بي حجاب درآيند ( و از غير اين ها احتجاب كنند ) و از خدا بترسيد كه او برهر چيز كاملاً گواه است . » ( احزاب /55 )

«اي پيغمبر با زنان و دختران خود و با زنان مؤمنين بگو كه خويشتن را به چادر فرو پوشند كه اين كار براي اين كه آن ها  ( به عفت و حرّيت ) شناخته شوند تا از تعرض و جسارت ( هوس رانان آزار نكشند برآنان بسيار بهتر است » ( احزاب/59)

- حجاب از ديدگاه امام خميني (ره) :

« اسلام مي خواهد كه زن و مرد رشد داشته باشند . اسلام زن را نجات داده است ، از آن چيزهايي كه درجاهليت بود ، اسلام به زن خدمت كرده است كه در تاريخ همچو سابقه اي ندارد .

اسلام زن را از آن لجنزارها برداشته و به او شخصيت داده است . » ( امام خميني (ره) ، سيماي زن در كلام امام خميني ، 1370، ص 89 )

« حجاب به معناي متداول در بين ما كه اسمش حجاب اسلامي است ، با آزادي منافاتي ندارد . اسلام با آن چه خلاف عفت است مخالفت دارد و و ما آنان را دعوت مي كنيم كه به حجاب اسلامي رو آورند . » ( امام خميني ، جايگاه زن در انديشه امام خميني (ره) ، 1375 ، ص 161 )

 

خودآرايي در تعاليم اسلامي

به طور كلي در اسلام به مسأله « زيبايي » يا « جمال» و « زينت » توجه خاصي شده و وجود زيبايي در خلقت از نعمتها و آثار و نشانه هاي خداوند معرفي شده است . در آيات متعددي از قرآن در مقام تنبيه انسانها به وجود آثار و تجليات زيبايي در اجزاء مختلف جهان و موجودات اشاره شده است و از اينجا مي توان دريافت كه از نظر قرآن استعداد درك زيبايي از جمله مواهب فطري روح انسان بوده ، و وجود موجودات زيبا در عالم خارج ، در واقع پاسخي به اين خواستة فطري انسان و نعمتي از نعمتهاي عالية خداوند است ، كه هر انساني مي تواند از آن به برخورداريهاي روحي و معنوي نايل آيد .

 

خودآرايي در قرآن

« انا جعلنا ما علي الارض زينه لها ... » ( سوره كهف / آيه 7)

ما آنچه را كه بر روي زمين است زينت و آرايش زمين قرار داديم ...

در موارد متعدد از قرآن ، خداوند به تزيين آسمان و خوش منظر شدن آن به وسيله ستارگان اشاره فرموده و آن را يكي از وسايل تنبيه انسان مي شمارد .

« انا زينا السماء الدنيا بزينه الكواكب » ( سوره صافات / ايه 6 )

ما آسمان دنيا را به زينت ستارگان بياراستيم .

همين معني به صورتهاي ديگر در پنج آيه بيان شده است . ( فصلت / آيه 12 ، ملك / آيه 5 ، حجر/آيه 16، ق/آيه 6) .

در جاي ديگر خداوند به خلقت جامه هاي زيبا به عنوان وسيله اي براي آراستن تن اشاره فرموده و آن را از آيات و         نشانه هاي خود مي شمارد :

« يا بين آدم انزلنا عليكم لباسا يواري سواتكم و ريشا و لباس التقوي ذلك خير ذلك من‌ آيات الله لعلهم يذكرون .»

اي فرزندان ادم ! ما براي شما لباسي كه عورتهاي شما را بپوشاند و جامعه هاي زيبا ( كه به آن خود را بياراييد ) فرو فرستاديم و لباس تقوي بهتر است . اينها هم از آيات خداست كه شايد خدا را ياد آرند .

به زنان مؤمنه بگو ديدگان خويش فروخوابانند و دامنهاي خويش حفظ كنند و زيور خويش آشكار نكنند مگر آنچه پيداست ، سرپوشهاي خويش برگريبانها بزنند ، زيور خويش آشكار نكنند مگر براي شوهران، يا پدران ، يا پدر شوهران ، يا پسران ، يا پسر شوهران ، يا برادران ، يا برادرزادگان ، يا خواهرزادگان ، يازنان ، يا مملوكانشان ، يا مردان طفيلي كه حاجت به زن ندارند ، يا كودكاني كه از راز زنان آگاه نيستند ( يا بر كامجوئي از زنان توانا نيستند) و پاي به زمين نكوبند كه زيورهاي مخفيشان دانسته شود . اي گروه مؤمنان همگي به سوي خداوند توبه بريد ، باشد كه رستگار شويد . ( سوره نور / آيه 31)

 

خودآرايي دروني در اسلام

آرايش دروني جز در سايه تعاليم آسماني و تعليم و تربيت اصولي در عالم دين حاصل شدني نيست . اسلام با تعاليم همه جانبه خود با ايجاد اعتدال در اخلاق و روحيات ، و ايجاد تناسب لازم بين اجزاء خلقي – كه لازمة هر گونه زيبايي دروني است- و تثبيت فضايل و كمالات بر منباي ايمان به مبداء و معاد ، پيروان حقيقي خود را به درك زيبايي بالاتري كه زيبايي ظاهر در قبال آن ناچيز ، بلكه معدوم الاثر است ، رهنمون مي شود و بدينوسيله افق وسيع تري را در برابر ديدگان آنها            مي گشايد تا از هر گونه سطحي نگري و ظاهر بيني در باب خود آرايي نجات يافته و در مرحله زينت ظاهر متوقف نگردند .

« زينه البواطن اجمل من زينه الظواهر  ؛ زينت دروني زيباتر است ( بسي برتر و عالي تر است ) از زينت ظاهر . »

« الجمال الظاهر حسن الصوره ، الجمال الباطن حسن الشريره ؛ زيبايي ظاهري به نيكويي صورت و زيبايي باطن به نيكويي دروني و ( زيبايي روح ) است . »

در تعاليم رسيده از پيشوايان اسلام در توصيف زيبايي باطن و بيان اجزاء گوناگون زينت دروني ، مطالب فراواني وجود دارد كه پرداختن به آن ما را از بحث اصلي نوشته حاضر دور مي سازد . ( بحارالانوار ، ج 71 ، ص 391 ) 

 

ترویج فرهنگ حجاب

« گوهر و جوهر دين ، تمكين و تسليم در برابر حق است » ( اسلامي ، 1382، ص 88 )

به نام آن كه صفات عصمت را در مخلوقي به نام زن متجلي نمود و عفت و پاكدامني را در نهاد نسل بشر به وديعه گذاشت . زن در خلقت آيه است و نشانه ، آيتي از آيات پروردگار مانند خورشيد و ماه

به فرموده امام عزيزمان : « از دامن زن است كه مرد به معراج مي رود » .

به قول پروين اعتصامي : « زن از نخست بود ركن خانه ي هستي كه ساخت خانه ي بي پاي بست و بي بنياد »

خداوند در سوره احزاب آيه 33 فرموده اند : « اي زنان پيغمبر شما همچون ساير زنان نيستيد- اگر پرهيزكار باشيد- مواظب باشيد كه در سخن نرمش زنانه وشهوت آلود به كار نبريد كه موجب طمع بيماردلان گردد . به خوبي و شايستگي سخن بگوئيد . در خانه هاي خويشتن قرار گيريد و مانند دوران جاهليت نخستين ، به خودنمائي و خودآرائي ازخانه بيرون نشويد . »

« مقصود از اين دستور زنداني كردن زنان پيغمبر در خانه نيست ، زيرا تاريخ اسلام به صراحت گواه است كه پيغمبراكرم (ص) زنان خود را با خود به سفر مي برد و آنان را از بيرون شدن از خانه منع نمي فرمود . مقصود از اين دستور آنست كه زن به منظور خودنمائي از خانه بيرون و مخصوصاً در مورد زنان پيغمبر اكرم (ص) اين وظيفه سنگينتر و مؤكّدتر است . »

اسلام در عين اينكه نهايت مراقبت را براي پاكي روابط جنسي به عمل آورده است ، هيچگونه مانعي براي بروز استعدادهاي انساني زن به وجود نياورده است بلكه كاري كرده است كه اگر اين برنامه دور از هر افراط و تفريطي اجرا شود ، هم روحيه ها سالم مي ماند ، و هم روابط خانواده ها صميمي تر و جدي تر مي گردد ، و هم محيط اجتماع براي فعاليت صحيح مرد و زن آماده تر مي شود .

سيرة‌ امام حسين (ع) گوياي آن است كه در جهت نهادينه سازي عدل و آزادي و بارور سازي ديانت و برپايي معنويت ، افزون بر نفي و انكار واقعيتهاي ناسالم و نامشروع ، ضمن تأكيد بر گزينش انسانهاي صالح براي توليت و تدبير امور، بايد به تربيت و ترتيب سازمانهاي صالح همت گماشت و اذهان و افكار و اعمال را به آراسته سازي و اصلاح ساختارها معطوف نمود .

اهم محورهاي عملياتي امام سجاد :

حفظ وحدت ملي و تماميت ارضي است .

بررسي سيرة آن حضرت با تأكيد بر متوني از قبيل دعاي موسوم به « اهل ثغور » دعا براي مرزداران و مرزبانان ، گوياي آن است كه علي رغم حاكميت خلفاي متغلّب اموي و مرواني ، اما چون خطر گسستگي ملي و در هم ريختگي مرزهاي جغرافيايي قلمرو اسلام از ناحيه اغيار و بيگانگان تا حدود بسيار زيادي قطعي مي نمود ، فلذا وحدت و تماميت ارضي تهديد مي شد ، از اين رو آن امام ، اختلافات مذهبي و مسلكي را ناديده گرفته و بر پاية مصالح كلي جامعه اسلامي ، مرزداراني را كه علي القاعده جزو ارتش حزب حاكم اموي و مرواني بودند ، در قالب دعا و نيايش تشويق و به مرزباني تحريك كرده و فنون جنگ و رزم آوري و دفاع را هم به آنان آموزش داده است »

محور ديگر عمليات امام سجاد در موضعداري از اسلام و نواميس فرهنگي ، حفظ و نشر روحية و گسترش انديشه عاشورايي بود . اين مهم را امام زين العابدين از طريق زنده نگه داشتن ياد عاشورا و پرورش زيد بن علي انجام داده و به ثمر رسانيد . ( رضوي اردكاني ، 1361 )

حضرت علي (ع) مي فرمايند :

اي اصحاب علم و دانش ! شما اصحاب قدرت را برسرنوشت سياسي – اجتماعي و حيات اقتصادي مردم چيره نموده و به آنان ميدان داديد كه سوار بر مركب شبهه و در وادي شهوت ، دستگاه تبليغي را در اختيار گرفته ، ارزشها را دچار ريزش و نيروها را دچار ميزش كنند ! اين چه وضعيت شگفت انگيزي است كه ، ميدان در اختيار دغلبازان و نابكاراني است كه با بهره گيري از وجوه مالي مردم ، ستمكارانه بر مؤمنان مي تازند و با آنان نامهرباني مي كنند ؟! »


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان معلم حماسه ساز ،ویژگی ها ووظایف و آدرس zarrintaj.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 41
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 41
بازدید ماه : 41
بازدید کل : 22158
تعداد مطالب : 77
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1